Bilfag-Østfold-logo-hvit
Søk
Close this search box.

YFF Fadderordningen

Hva er fadderordningen?

Et samarbeid mellom Opplæringskontoret Bilfag Østfold og skolene i Østfold Fylkeskommune med mål om å:

Hvem er fadderordningen for?

Hvordan foregår dette:

  • Bedriftene tar imot elever i praksis i bedrift i faget Yrkesfaglig Fordypning (YFF)
  • Yrkesfaglig Fordypning (YFF)
    6 timer/uke på VG1
    9 timer/uke på VG2
  • Det inngås avtale mellom bedrift og skole om hva slags opplæring/praksis eleven skal få i bedriften.
  • Faddereleven får genser og T-skjorte med tekst «praksiselev» og Bilfag-logo.
  • Dersom bedrift og elev trives sammen kan disse inngå en Intensjonavtale, som gir eleven lærlingeplass dersom han/hun overholder forpliktelsene i denne avtalen.
  • Dersom det ikke fungerer med eleven i første bedrift, sendes eleven tilbake til skolen. Skolen og eleven vurderer omplassering til annen bedrift.
Vidar-Car-o-liner-1030x773

Samarbeid bransje/skole

Målsetting: Skape tettere bånd og kommunikasjon mellom bransjen og skolene, der bransjen hjelper skolene å gi oppdatert undervisning/innblikk i nyhetene i bransjen fortløpende.

Bedriftsbesøk

En gruppe elever besøker utvalgte bedrifter som forteller om sin bedrift. Viser frem lokalene, delelageret, verkstedet og aktuell bil/båt/verktøy/utstyr. Bedriften viser gjerne noe praktisk arbeid, f.eks. skifte hjul på lastebil, styre bilens funksjoner via PC, sikkerhetskrav rundt håndtering av el-bil/hybrid osv.

Mini-messe på skolen (3-4 timer)

Flere bedrifter/verksted tar med seg en moderne bil til skolen. Felles-info fra opplæringskontor og en bedrift om bransjen; behov og muligheter. Hver bedrift viser frem bilen og dens funksjoner til elevene – som rullerer i grupper.

Bedriftens time i skolen

En bilforhandler/et verksted tar med seg en moderne bil til skolen en time, viser frem bilen og dens funksjoner til elevene, og forteller om arbeidshverdagen og karrieremulighetene i sin bedrift.